logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Belgische telecomprijzen vergelijkbaar met buitenlandse

-

Augustus vorig jaar voerde het BIPT een vergelijkende studie uit rond telecomprijzen in België en een aantal buurlanden. Daaruit blijkt dat we kwalitatief zeer sterk staan en op vlak van prijs gemiddeld scoren.  

De studie vergeleek de prijzen voor vaste en mobiele telefonie, internet, digitale tv en bundels in België met de prijzen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Uit de studie blijkt dat België eerder gemiddelde tarieven heeft   voor de meeste producten.

  • In de bundels van 3 producten (telefonie, digitale tv en internet)  -  ook triple play genoemd  -  met een gemiddelde internetsnelheid (30-60 Mbps) bekleedt België de middelste plaats in de rangschikking voor het meest gebruikte telefonieprofiel.
  • Wat betreft triple-play met snel internet (60-100 Mbps) is België het goedkoopst van drie relevante landen, vóór Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Deze laatste twee bundelprofielen vertegenwoordigen samen ruim 85% van de triple-play markt.
  • Voor triple-play met een ultrasnelle internet (meer dan 100 Mbps) bekleedt België de derde plaats in een groep van vier onderzochte landen. Vooral Frankrijk is opvallend goedkoper in dit segment, al dient gezegd dat de beschikbaarheid van (zeer) snel internet in Frankrijk beperkt is tot de stedelijke agglomeraties.

Kwaliteit scoort boven het gemiddelde

Deze internationale vergelijking van tariefplannen geeft duidelijk aan dat België de beste van de klas is als het gaat over de kwaliteit van het vaste internet. De goedkopere internetproducten op de Europese markt gelden vaak voor snelheden die de gemiddelde Belgische klant niet meer kent sinds 2011, en die niet meer aangepast zijn aan het hedendaags gebruik (o.a. streaming, meerdere toestellen, enz.).

Ook is België het enige land waar snel internet zo toegankelijk is. Maar liefst 98 % van de Belgen heeft toegang tot snel internet t.o.v. 41 % in Frankrijk. Bovendien heeft 66 % van de Belgen effectief een breedband internetabonnement van meer dan 30Mbps. Ter vergelijking: Frankrijk scoort hier maar 9 %. 

 

In regel met Europa

Daarbij is België toonaangevend in het volgen van de Europese richtlijnen rond breedband internet.  Die bepalen dat tegen 2020 alle Europese burgers toegang moeten hebben tot 30 Mbps internet, en minstens 50 % van de Europese bevolking tot internetsnelheden boven de 100Mbps. 

We blijven innoveren

Omdat de technologie snel evolueert en internet steeds een belangrijkere rol zal spelen in ons leven, zullen de werkelijke noden tegen 2020 veel hoger liggen. Daarom blijven we continu investeren in onze kabeltechnologie zodat we klaar zijn voor de toekomst. Zo kunnen we onze klanten de internetsnelheden en volumecapaciteit blijven bieden die nodig zijn om volop te kunnen genieten van de mogelijkheden die technologie biedt.

Voor de Belgische klant betekent dit vooral dat hij de keuze heeft. Heb je geen behoefte aan hoge downloadvolumes of -snelheden, dan vind je in België een basic internetproduct tegen een scherpe instapprijs. Wil je volop genieten van alle mogelijkheden van internet, telefonie en digitale tv, dan vind je complete en krachtige producten met heel wat opties waarvoor je in het buitenland vaak extra moet betalen. Zo hebben we met Whop en Whoppa bewust gekozen voor een totaalpakket met voordelenals Triiing, Yelo TV, Wi-Free, … inbegrepen in de prijs.

Die vrijheid van keuze betekent ook dat de Belgische operatoren hun klanten niet aan hen binden met een contract. Bij ons geen sterretjes of kleine lettertjes. In onze buurlanden daarentegen werken de meeste operatoren nog met contracten tot 12 of 24 maanden.

Meer info vind je in het persbericht van het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie)

 
Rio collection: