logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

"Binnenkort praat je ook met je verwarming."

-

Thuis kan je met Fibernet 60 miljoen bits per seconde vanuit het Internet ontvangen en er 4 miljoen bits per seconde naar toesturen. Maar dat is lang niet alles...

Op je smartphone kan je met King 1 miljard en met Kong zelfs 2 miljard bytes uit- of versturen naar het internet. ‘Waarom heb ik dat nodig’, denk je misschien?

Wel, het aantal toestellen dat we thuis met het internet verbinden neemt steeds maar toe. Denk maar aan je pc, laptop, tablet en smartphone. En ook steeds meer toepassingen op die toestellen halen steeds meer bits uit of sturen steeds meer bits in het internet. Denk alleen maar al aan al die keren dat je videobeelden downloadt.

Steeds meer dingen die vandaag nog niet met het Internet verbonden zijn, zijn dit binnenkort wel. Zonder dat wij er zelf achterzitten of zonder dat ze dienen voor communicatie tussen mensen. Zo kan je de volgende dingen binnenkort verwachten: de wasmachine, de droogkast, de vaatwasser, de oven, de robot stofzuiger, de centrale verwarming, de airco, de bewakingscamera, het alarmsysteem, de auto, enz. Deze doorbraak noemt men ‘Het Internet der Dingen’ of in het Engels: ‘Internet of Things’ (IoT).

Neem bijvoorbeeld je centrale verwarming. Loopt daar binnenkort iets mee mis, dan stuurt jouw verwarming via de server van de fabrikant jou automatisch een bericht. En maakt jou een voorstel voor een afspraak met jouw installateur. Bij jouw verwarming hoort ook een app of software waarmee je jouw verwarming kan regelen waar je ook bent. Gewoon vanop je smartphone of tablet.

Jouw verwarmingssysteem op zich zal niet veel bits in en uit het Internet sturen bij jou thuis of voor de app op jouw smartphone. Maar stel je even voor dat tientallen dingen bij jou thuis uur na uur, dag na dag, week na week dit doen. Dan maken deze vele kleintjes al snel een hele hoop bits. Als je dan ook nog toestellen hebt die beelden versturen of ontvangen, dan heb je jouw Fibernet en King of Kong zeker nodig. Een uur video van goede kwaliteit (1 miljoen bitjes per seconde) heeft al snel 450 miljoen bytes nodig.

Als verantwoordelijke bij Telenet voor innovation and Business Development neemt Chris Lefrère je de volgende weken via Snap! mee op reis doorheen de wondere wereld van het Internet der Dingen.  Ga je mee?

En wat vind jij van dit nieuwe tijdperk dat op ons afkomt?

Rio collection: 

Lees meer over:

/ /