logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Hoe een slimme thermostaat het energieprobleem kan oplossen

-

De kans bestaat dat deze winter bepaalde Vlaamse gemeenten zonder elektriciteit vallen. Merkwaardig, maar wist je dat slimme technologieën dit mogelijk hadden kunnen voorkomen?

 

Wanneer er schaarste heerst, ligt de oplossing voor de hand: minder consumeren. Bij waterschaarste kan een gemeenschap afspreken om de tuin minder te besproeien en de auto iets minder te wassen. Bij een stroomtekort ligt dit moeilijker omdat we zo afhankelijk zijn van energie.

Verloren verbruik
50% van ons verbruik wordt bepaald door de instellingen van onze thermostaat. De meerderheid van de mensen heeft een standaard tijdsprogrammering. Bij de meeste mensen gaat de verwarming aan tussen 7u en 9u ’s morgens en van 17u tot 22u ’s avonds. Eens geprogrammeerd, blijft dit ritme vaak jarenlang behouden. Zelfs al gaan we uit eten, naar de film of werken we wat langer, ... Zo verbruiken we een pak meer dan nodig.

Smartphone verwarmt je huis
Een slimme thermostaat helpt gezinnen het energieverbruik met ongeveer 30% te verminderen, zonder in te boeten aan levenscomfort. Hij is gelinkt aan de agenda van je smartphone, en houdt er rekening mee. Op die manier wordt er niet langer verwarmd met een gemiddeld levensverloop, maar met een actueel levensverloop. Had iedereen in België zo’n slimme thermostaat, dan was er nu mogelijk niet zo’n groot probleem.

Rio collection: 

Lees meer over:

/ /

Steven Van Belleghem is expert inzake de toekomst van marketing. Hij is auteur van de bestseller management boeken ‘De Conversation Manager’ en ‘De Conversation Company’. Hij is een veel gevraagd nationaal en internationaal spreker, inspirator en deeltijds marketing professor aan de Vlerick Business School.

Twitter
Website