logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

J uw l edgr ep redt levens. W rd d n r!

-

Heb jij het ook gemerkt? De afgelopen week verdwenen op websites en sociale media de A, B, en O uit de logo’s van veel bedrijven. Gisteren werd duidelijk waarom…

Wat als… bloedgroepen A, B, AB en O plots verdwijnen. Gaan we dan beseffen hoe belangrijk ’t is om bloed te doneren? Dat is het simpele maar erg sterke opzet van de wereldwijde ‘Missing Type’-campagne van het Rode Kruis.

In ‘Telenet’ ontbreken die letters sowieso. Toch willen we ook ons steentje bijdragen en mensen bewust maken van het tekort aan donoren. 70% van de bevolking heeft ooit extra bloed nodig. Maar slechts 3% geeft effectief bloed. In 2015 gaven 185.001 mensen bloed, plasma of bloedplaatjes. In totaal goed voor 370.397 geslaagde donaties.

Bloed geven doet leven!

Die inspanning is van levensbelang. Letterlijk. Met één zakje bloed kan je drie mensen redden! Wereldwijd zijn er elke seconde maar liefst drie bloedtransfusies nodig. 54% van het gedoneerd bloed wordt gebruikt om medische aandoeningen en bloedziektes te behandelen, 33% tijdens operaties, 5% na geboortes en 11% voor andere redenen zoals na verkeersongevallen.

Gezocht: 38.000 nieuwe donoren

In 2016 gaat het Rode Kruis Vlaanderen op zoek naar 38.000 nieuwe donoren. Er is 11,29% meer plasma nodig dan vorig jaar. Wacht dus niet langer en laat je gouden hart zien. Jouw donatie kan het verschil maken!

En dat het kan, bewijst het Verenigd Koninkrijk. Daar leidde de campagne vorig jaar in een week tijd al tot 30.000 nieuwe kandidaat-donoren.

Ja, ik wil bloed geven!

Bijna overal in Vlaanderen organiseert het Rode Kruis maandelijkse bloedinzamelingen in samenwerking met gemeentes, lokale afdelingen,… Daarnaast kan je ook terecht in één van de 11 donorcentra of kan je je steentje bijdragen tijdens één van de mobiele bloedinzamelingen. Alle info vind je op de website van het Rode Kruis Vlaanderen.

Rio collection: 

Lees meer over:

/