logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Massaal digitaal: het klaslokaal anno 21ste eeuw

-

De leerstof en de leermethoden zijn anders, want kinderen moeten aan het einde van hun schoolcarrière andere dingen kunnen dan twintig jaar geleden.

Kinderen moeten op hun 18 kunnen omgaan met technologie, het internet en sociale media. En dat bereik je niet met het klassieke schoolboek. De laatste jaren zien we in het klaslokaal steeds meer interactieve lesmethoden opduiken. Die nemen het individuele kind als uitgangspunt, en niet langer de leerkracht. Zo kan elk kind op zijn eigen tempo leren zoals het zelf wil: door te kijken en te luisteren, of net door te doen. En dat levert een goed rapport op: de leerresultaten van de kinderen verhogen, en ze zijn beter voorbereid op een job in de 21ste eeuw. 

“De laatste doet het bord uit!”

Het krijtbord werd vervangen door een digitaal bord dat is verbonden met het internet. De meester of juf kan op het bord het jeugdjournaal downloaden, een YouTube-filmpje over de Franse Revolutie tonen of zelfs een hele les tafels van vier tevoorschijn toveren.

“Neem een blaadje… euh je tablet.”

Schriftjes worden steeds meer iets van het verleden. Vandaag leren kinderen rekenen en schrijven op interactieve tablets. Die geven meteen resultaten wat het leren speelser en leuker maakt. Ook kunnen ze snel iets opzoeken op het internet en leren ze heel snel zelfstandig te werken.

Bingel voor bengels

Op de website bingel.be kunnen kinderen van de lagere school thuis oefenen wat ze in de klas geleerd hebben.Ze maken een avatar aan en duiken in de taal- en rekenoefeningen die horen bij hun leeftijd. Doen ze dat goed, dan verdienen ze punten –‘pingping’- waarmee ze leuke games kunnen ‘kopen’. De inspanning wordt meteen beloond en kinderen zijn er –en voor één keer mag dat- echt VERSLAAFD aan!

Smartschool

Een tweede digitale leeromgeving is Smartschool. De juf of meester heeft op elk moment zicht op wie welke oefening heeft gemaakt. En ook als ouder heb je iets aan Smartschool. Je kan er rechtstreeks praten met de juf of meester, kan de agenda inkijken en ziet wanneer je kind afwezig was. Spijbelen zit er dus niet meer in!

Meer weten?

Lees hier het volledige artikel.

Rio collection: 

Lees meer over:

/ /