logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Na de slimme telefoon: de slimme bril

-

Onlangs lanceerde Google zijn langverwachte ‘Google Glass concept’ en ook Vuzix werkt aan een slimme bril. Jawel slimme brillen zullen stilaan geïnteresseerde neuzen vinden. Maar wat is zo’n slimme bril en hoe kan die je leven veranderen?

Wat gisteren nog sci-fi was, is vandaag realiteit. Wat zeg ik? Verbeterde realiteit! Of zoals je vaker hoort, ‘augmented reality’: de technologie die je helpt door je extra informatie te geven over de jou omringende werkelijkheid.

We zagen het al opduiken in mobiele navigatiesystemen waarbij de te volgen route geprojecteerd werd op ‘echte beelden’ van de weg. Of een smartphone app die je vertelt waar je een restaurant of een tankstation vindt.

Tot deze maand was ‘augmented reality’ exclusief voorbehouden voor de ontwikkelaars van smartphone applicaties. ‘Was’, want Google stelde officieel zijn Google Glass voor aan de ontwikkelaars van de nieuwe smartglass applicaties.  Een slimme bril of smartglass heeft alles wat een smartphone heeft, maar dan in de vorm van een bril:

  • een camera, micro en een gps-sensor die permanent observeren wat je ziet, hoort en waar je bent.
  • een beeldscherm waar je doorheen kan kijken en een luidsprekertje dat jou extra informatie met beeld en geluid kan doorgeven.
  • apps die via je King of Kong permanent met servers op het internet in verbinding staan om allerlei dingen voor jou op te zoeken, in functie van wat je ziet, hoort en waar je bent.

De potentiële toepassingen zijn breed. In de toekomst kan je bv. een ‘augmented reality’ instructiefilmpje geprojecteerd krijgen dat toont hoe je die nieuw gekochte boekenkast in mekaar knutselt. Of je krijgt via je bril instructies van Jeroen Meus terwijl je een  crème brûlée klaarmaakt. 

Het echte leven dus, maar dan slimmer bekeken! 

Google-topman Eric Schmidt liet ondertussen in een radio-interview met BBC weten dat het nog zo’n jaar zal duren alvorens internetgebruikers de augmented reality-bril Google Glass zullen kunnen kopen. De komende maanden zullen enkele duizenden ontwikkelaars hun exemplaar van de slimme bril in de echte wereld uitproberen en Google feedback geven over hun ervaringen. Kwestie van die feedback nog te kunnen verwerken en nodige aanpassingen te doen alvorens het afgewerkte model te lanceren.

Ondertussen kan je uiteraard al wel fantaseren over de mogelijkheden.
Wat zou je er bijvoorbeeld van vinden als je date digitale lenzen zou dragen bij jullie eerste afspraakje? Cool of creepy?

 

 

 

 

 

Rio collection: 

Lees meer over:

/