logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Samen tegen cyberpesten!

-

Je kind dat wordt gepest. Dat moet zowat de ergste nachtmerrie voor ouders zijn. Zeker nu elke cyberbully op sociale media 24/7 z'n vreselijke gang kan gaan. In de Week tegen Pesten kunnen, willen en moeten we dat een halt toeroepen.

Wist je dat cyberpesten vaak samengaat met gewone pesterijen? Dat het niet stopt bij de schoolbel, maar dag en nacht verdergaat? En dat maar liefst 1 op 3 jongeren ermee wordt geconfronteerd? Hoog tijd om daar iets aan te doen.

De Week tegen Pesten - van 2 tot en met 9 februari - is daarvoor de ideale gelegenheid. We geven je alvast wat tips.

Voorkomen is altijd beter

Alles begint met 2 vuistregels voor je kinderen.

  1. Post niks op het web dat je ook in het echte leven voor jezelf houdt. Je toont daar toch nooit je dagboek of onderbroek?
  2. Wat je niet in iemands gezicht durft zeggen, zet je ook niet op facebook of messenger. Punt uit.

Zo ga je om met een slachtoffer

Uiteraard hou je altijd je ogen open voor de signalen van je kind. Wil het niet meer naar school, computeren of gsm'en? Blijf rustig en luister naar zijn of haar verhaal. Neem dat ernstig, maar durf ook te relativeren. En reageer zeker niet zelf op pestmails of -berichten.

Help, mijn kind is een pestkop

Eis dat het stopt en speel in op het inlevingsvermogen. Vraag hoe leuk zij het zouden vinden mocht dit met hen gebeuren. Bereid ook zeker samen de stap naar echte verontschuldiging voor en kijk toe op de uitvoering ervan.

Het Manipest van Ketnet is alvast een prima initiatief. Vraag je kind om het te ondertekenen.

Nog veel meer info en goede raad - voor jezelf en voor jongeren - vind je op clicksafe.be

Lees meer over:

/