logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category
-

De voorbije dagen waren hoogdagen voor de hele 9lives crew en miljoenen gamers ter wereld. We zagen hier op de E3 wat we de rest van het jaar kunnen verwachten op videogamegebied. Een overzicht:

Bij elke presentatie zitten vier crewleden op de eerste rij, er wordt hevig getweet, videoreacties worden direct op facebook geplaatst, in de LA thuisbasis volgen de anderen alles live op National TV, want zo big is dit nu eenmaal, en schrijven direct al de teksten voor het volgende 9lives magazine.

In de thuisbasis in Mechelen worden persconferenties gestreamd en tegelijk volledig uitgeschreven op 9lives.be. Om het met de woorden van Kathleen Cools te zeggen : het is “vollen bak” begonnen …

De persconferenties brengen ook effectief alles wat iedereen verwachtte en zelfs nog veel meer. Op het einde van de dag is het al duidelijk: 2013 wordt een grand cru jaar, met 2 nieuwe consoles en een enorm aantal fantastische games.

Zowel Microsoft als Sony kondigden hun nieuwe consoles aan, respectievelijk de XboxOne en de PlayStation4, we kregen ze ook allebei te zien. In hun kielzog zagen we pareltjes als Metal Gear Solid, Battlefield4, Watch Dogs, Beyond Two Souls, Titanfall, Forza5, Fifa14, Mad Max, Tom Clancy’s The Division, World of Tanks en nog veel meer games.

Conclusie: The game is on of misschien beter gezegd “the war is on”. Dat Microsoft en Sony vol tegen mekaar gingen ingaan had ik wel verwacht, maar je voelde dat het echt heel hard ging. Microsoft’s presentatie was vroeg op de ochtend en het gooide dus als eerste zijn troeven op tafel, Sony eindigde de dag met zijn show, al heel sterk verwijzend naar de verschillen, in het voordeel van PS4. Op een redelijk bitsige manier trouwens, die door de schare die hard-fans in de zaal op gejuich werd onthaald. En tussen alle gelijkenissen en verschillen van beide devices zat er toch 1 punt waar iedereen over sprak: de prijs. XboxOne komt op de markt voor 499€, vrij hoog, maar in mijn ogen nog altijd zeker veel value for money. En toen kwam Sony met de melding dat hun console maar 399€ ging kosten. Pittige vaststelling en direct ook talk of the town: ze kondigden de prijs aan exact 1 minuut nadat de Stock Exchange in de USA sloot. Puur toeval of een bewuste zet om het aandeel van Microsoft tegen de opening  te laten zakken? In ieder geval boeiend, maar niet onze zorg, want hoogstwaarschijnlijk haal ik ze toch allebei in huis, omdat zowel Microsoft als Sony een aantal gamesontwikkelaars hebben weten overtuigen om games exclusief voor hun platform te maken.

Dinsdag werd dan ook de beurs zelf geopend, met een massa die al een tijdje stond aan te schuiven om als eerste op stands te zijn.  Na alle aankodigingen, krijg je dan ook de kans om producers te interviewen, speciale “behind closed doors” presentaties bij te wonen, maar vooral om veel games echt te spelen. De ervaring is nog zoveel meer waard dan een fancy trailer. Onze redactie wordt opgedeeld in teams en volgens een overvolle en heel strakke agenda wordt de hele beurs gescreend. Dit is op het randje van gekkenwerk, maar het plan werkt.  Er wordt gefilmd en geïnterviewd, terwijl in het mediacenter al wordt gemonteerd en alle assets worden ingeladen. Snelheid is uiteraard belangrijk in online media. Via facebook krijgen onze fans de kans om vragen te stellen aan producers die nadien via video ook worden geantwoord, door de producers zelf.

De beurs zelf is als vanouds. Knappe, grote standen, veel visueel geweld, harde muziek , een massa gepassioneerde journalisten (lees gamers ) en de onvermijdelijke boothbabes. Wel veel minder boothbabes dan pakweg 3 jaar geleden. Het wordt allemaal wat braver, misschien heeft Joel Milquet hier ook wat guidelines meegegeven (cfr autosalon) …

Grote afwezige is Rockstar, de ontwikkelaar van Grand  Theft Auto 5. Dit game is zo groot, dat zij hun eigen momenten kiezen. Benieuwd of deze strategie ook deze keer lukt.

Hier de eerste dag rondlopen geeft je ongelooflijk veel zin om weer alles te spelen, het niveau ligt zo hoog dat er nog maar weinig b-titels tussenzitten.  Maar het wordt zowiezo kiezen in het najaar. Welke console, welke game … Voor mij staan nu al op mijn playlist Fifa14 – uiteraard, Metal Gear Solid, Watch Dogs, Assasins Creed 4 en Saints Row 4. Na een korte enquête bij de crew, blijkt dat iedereen wel een ander lijstje heeft. Voor mij een teken dat de gameindustrie voor iedereen topkwaliteit levert en de keuze enorm groot is.

Vanuit de businesskant krijg ik ook veel bevestiging en erkenning van de publishers en producers voor 9lives. Ook van collega-online media uit Nederland voel je het respect en dat is eenvoudigweg fijn.  Het geeft je de boost om alles te blijven geven, om die passie hevig aan te houden. Het is ook een pluim voor onze redactie en alle vrijwilligers die aan 9lives meewerken.  Een welverdiende pluim trouwens.

De komende dagen gaan we verder in hetzelfde stramien. 8 uur non-stop op de beurs , zoveel mogelijk meepikken, indrukken opdoen, meetings, lunchen … geweldig gewoon.

It’s good to be here!

Lees meer over:

/ / /