logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category
-

Iedereen kent ze wel, maar meestal merken we ze niet of nauwelijks op: de grijze nutskasten langs de kant van de straat. In Antwerpen hebben ze hier een fleurige oplossing voor gevonden!  Met het stadproject “ Buurt aan de Beurt” worden de nutskasten in Antwerpen met grappige of kunstzinnige thema’s beplakt. Onlangs bestickerden de medewerkers van het project in de wijk Merksem Dokske voor het eerst ook enkele Telenet-kastjes met vrolijke bloemenmotieven. Wij maakten een praatje met Nadine, deskundige van “Buurt aan de Beurt”.

 

Dag Nadine,

Waarom zijn jullie met gestart met het bestickeren van nutskasten?
Het bestickeren past in het bredere kader van het project “Buurt aan de Beurt”. Al een aantal jaren organiseren we acties in Antwerpen waarbij we een bepaalde wijk een volledige opknapbeurt geven. We merkten hierbij op dat nutskasten dikwijls beklad worden met graffiti of er eerder troosteloos en vuil bijstaan. Door ze te versieren met mooie beelden of kunst slaan we twee vliegen in één klap. We verfraaien de buurt en ondervinden dat versierde nutskasten niet gauw besmeurd worden met graffiti.

De stickers zijn altijd in een specifiek thema. Onze Telenet-kastjes kregen bijvoorbeeld vrolijke bloemenmotieven. Hoe kiezen jullie het onderwerp?
We proberen steeds samen met de buurtbewoners iets toepasselijk te kiezen van de omgeving, bijvoorbeeld een verwijzing naar een gebeurtenis, een link met de straatnamen, of een ontwerp van een kunstenaar uit de buurt. Zo zie je in de buurt Zwarte Arend straatdesign in het thema roofvogels. En op het Eilandje kan je genieten van haventaferelen. Voor de Merksem Dokske kozen we voor natuurtaferelen. De stad promoot al een aantal jaren om geveltuinen aan te planten en zo de omgeving groener te maken. In de wijk Dokske oogst deze actie weinig respons. Slechts één straat heeft er voortuintjes. Dus fleuren we de boel op met de vrolijke bloemenmotieven.

Wat vinden de buurtbewoners ervan?
Zij zijn altijd heel enthousiast. Iedereen woont immers graag in een opgefriste buurt! Met onze acties willen we vooral een symbolische start geven aan het opfleuren van de wijken. We hopen dan ook de bewoners te motiveren om daarna zelf de buurt te onderhouden.

Kunnen bewoners jullie contacteren met een aanvraag om ook hun buurt op te vrolijken?
Dat kan uiteraard altijd, maar onze planning ligt wel al vast. De komende weken zijn bijvoorbeeld onder andere de Meir, de stationsbuurt en Zurenborg aan de beurt. We passeren minstens een keer per jaar in elk district van Antwerpen. In iedere wijk zijn er de voorbije jaren dan ook al versierde nutskasten in het straatbeeld verschenen. Uiteindelijk willen we in heel Antwerpen gepasseerd zijn. Wie dus even geduld heeft, zal ons sowieso zien langskomen! 

[gallery columns="4"]

Lees meer over:

/ /