logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category
-

Overal ter wereld worden er filmfestivals georganiseerd, van Annecy tot Zaragoza. Vlaanderen heeft zijn eigen paradepaardje met het Internationaal Filmfestival van Gent en het allerbekendste en belangrijkste filmfestival van de wereld gaat natuurlijk ieder jaar door in Cannes. Maar net achter Cannes staat zonder twijfel het Toronto International Film Festival.

Meest invloedrijke festival
Na de oprichting in 1976 groeide het festival in sneltempo uit tot een vaste waarde in het festivalcircuit. De laatste jaren knabbelt het zelfs langzaam aan de nummer 1 positie van Cannes. Volgens het toonaangevende filmblad Variety legt Toronto Cannes serieus het vuur aan de schenen op het gebied van belangrijke filmtitels, de aanwezigheid van grote filmsterren en de aankoop van films. Time gaat zelfs nog een stapje verder. Volgens hen is Toronto het meest invloedrijke filmfestival van de wereld omdat hier de grote Oscarkanonnen in wereldpremière gaan.

Start Oscarrace
Die eerste Oscar-buzz wordt mede gecreëerd door de enige prijs die op het filmfestival wordt uitgereikt: de People’s Choice Award. Er komt geen jury aan de pas, het zijn de festivalgangers die een score geven aan een film en zo de winnaar bepalen. Zo ging de People’s Choice Award de laatste jaren o.a. naar La vitta è bella, American Beauty, Crouching Tiger Hidden Dragon, Tsotsi, Slumdog Millionaire, Precious en The King’s Speech. Stuk voor stuk films die bij de Academy Awards in de prijzen vielen.

PRIME present
Wat doet PRIME nu juist in Toronto? Ieder jaar schuimt het PRIME-team de belangrijkste filmfestivals van de wereld af: Cannes, Toronto, Berlijn en Venetië. Daar worden interviews afgenomen met acteurs/actrices en regisseurs en reportages gedraaid die o.a. in de programma’s In de Bioscoop en TV-theek Première verschijnen (Standaard vind je dit programma terug op nummer 10 of 11), en films geselecteerd die in de loop van het jaar op één van de PRIME-kanalen worden uitgezonden.

Toppers 2012
Met meer dan 300 films zal het in Toronto drummen zijn voor een beetje aandacht. De wereldpremières lopen elkaar dan ook haast voor de voeten, maar hier toch al 3 films die we absoluut niet willen missen:

LOOPER: de openingsfilm en meteen ook de meest gehypte film van het najaar. Sciencefictionthriller met Joseph Gordon-Levitt en Bruce Willis.

CLOUD ATLAS: een megalomaan sci-fi drama van de gebroeders Washowski (‘The Matrix’) en Tom Tykwer (‘Lola Rennt’) met o.a. Tom Hanks en Halle Berry.

ARGO: Ben Affleck, niet echt geliefd als acteur, maar op handen gedragen als regisseur, staat nu al op menig Oscarlijstje. Een Koude Oorlog thriller met een knipoog, met o.a. Bryan Cranston (‘Breaking Bad’) en John Goodman (‘The Big Lebowski’).

Morgen bespreken we de openingsfilm van het filmfestival, Looper, en bekijken we even welke sterren er allemaal in Toronto hun opwachting maken.

Je kunt alle posts van PRIME in Toronto blijven volgen via de gastblogs!

Lees meer over:

/ / /