logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Een dag in het slijkerige spoor van crosser Daan

-

Vandaag volg ik Daan Soete op de Superprestige in Diegem. Hij: 19-jarige belofterenner bij het Telenet Fidea Cycling Team. Ik: nieuwsgierig naar hoe Daan en zijn omgeving zo'n zondag crossplezier beleven.

Ontbijt bij de familie Soete op een cross-zondagmorgen: mama Ann maakt lunchpakketten en plooit wieleroutfits. Papa Koen doet een check-up van het materiaal en laadt alle spullen in de camper. Daan perst geen vers appelsiensapje, maar een krachtige sportshake en laat de ochtenddrukte niet aan zijn hart komen.

Ondertussen tekent ook de mekanieker present. We duiken met zijn allen in de camper en houden halt bij de kinesist die de benen van Daan loswerkt en zijn knie stevig intapet. Op naar Diegem voor de laatste Superprestige van dit jaar!

Teamwork, van banden tot boterhammen!

In het rennerspark wordt de glimlach van Daan breder. In de camper van ploeggenoot Quinten Hermans treffen we coach Danny De Bie aan. De oud-wereldkampioen zet het jonge Telenet-Fidea geweld op scherp en legt haarfijn uit hoe het parcours er vandaag bijligt.

Bij de inschrijving krijgt Daan rugnummer 10. Mama Ann zorgt voor de boterhammen met confituur, papa Koen stelt minutieus de fietsen op punt. Ook dàt verdient een dikke 10!

Tijdens de verkenningsronde rijdt Daan aandachtig twee rondjes over het parcours. Het goede spoor zoeken in de zandbak, heuvels inschatten en gladde bochtjes memoriseren. Veel tijd om te verkennen is er niet, want het parcours moet worden vrijgemaakt voor de junioren. Terug naar de camper waar het laatste anderhalf uurtje voor de start wegtikt: ik laat Daan zich in alle rust voorbereiden.

Wat later zit Daan weer op zijn fiets en laat hij de rollen draaien. Tijdens de opwarming is de bandenkeuze hét gespreksonderwerp met coach Danny. Buitenbanden met meer grip in het slijk of buitenbanden voor meer snelheid op het asfalt? De speaker roept de beloften op om zich naar de start te begeven. Papa Koen en mekanieker reppen zich naar de materiaalpost; mama Ann steekt haar zoon nog een hart onder de riem aan de startlijn. Het licht op groen en daar gaat Daan! Na een loodzware wedstrijd finisht hij als zestiende.

Aan de finish... begint de voorbereiding.

Na de wedstrijd draait de geoliede Soete-machine weer op volle toeren. Papa reinigt het materiaal onder hoge druk, en Daan fietst op de rollen de druk uit zijn benen. Ploegleider Chris evalueert met Daan de wedstrijd waarin hij naar eigen zeggen de aansluiting met de kop miste en niet meer kon opschuiven. Maar na een periode van ziekte en pech zien we stilaan de beste Daan terugkomen - en dat is bijzonder hoopvol voor 2014.

De radio in de camper laat weten dat ploeggenoot Tom Meeusen een sterke wedstrijd rijdt. Wanneer we thuiskomen, ploffen we met zijn allen in de zetel voor het televisiescherm en zien we Tom de tweede plaats pakken in Diegem!

Einde van een goed gevulde dag. Ten huize Soete doen ze ondertussen alweer de eerste toerkes – maar deze keer in de wasmachine. En de hele familie zit met het hoofd al bij de volgende cross...

 

Rio collection: