logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Grensverleggende ruimtethriller Gravity

-

Ooit al eens gefantaseerd over het kopen van een ticket voor de aangekondigde ruimtetrips van Richard Bransons Virgin Galactic? Bekijk dan maar eens de film Gravity voor je afscheid neemt van de aarde onder je voeten. 

Deze bloedstollende thriller komt uit de hoed van een Mexicaans wonderkind, bevat duizelingwekkende visuele effecten en plaatst twee Hollywoodsterren in een nooit eerder geziene rollercoaster van een ruimtethriller.

Rio collection: 

Een nieuwe standaard na Avatar

  • Als we zeggen dat je een film als Gravity nog nooit eerder hebt gezien, dan overdrijven we absoluut niet. Regisseur Alfonso Cuarón stond bij de start van de productie van Gravity met de handen in het haar. Het was onmogelijk om met de technologieën van dat moment zijn visie op het grote scherm te brengen. In navolging van James Cameron besloot Cuarón dan maar om een aantal nieuwe technologieën zelf uit te vinden. Het absolute pronkstuk is de zogenaamde Light Box, een holle kubus waarvan de zijden binnenin volledig zijn opgebouwd uit individueel controleerbare LED lampjes (1,8 miljoen stuks!) die eender welke kleur of beeld kunnen projecteren. Deze ingewikkelde procedure maakte het mogelijk om enkel en alleen de gezichten van de acteurs – het enige echte in de film – juist te belichten.

Alfonso Cuaróns meesterwerk

  • Vond jij Harry Potter and the Prisoner of Azkaban de allerbeste Potterfilm van allemaal? Staat Children of Men op jouw lijstje van beste SF-films van de 21 ste eeuw? Beide het werk van het Mexicaanse wonderkind Alfonso Cuarón. Al zijn vorige films staan echter in de schaduw van deze ruimtethriller. Een film die al in het brein rondspookte van de jonge Alfonso sinds hij op televisie de live-beelden van de landing op de maan zag. Toen wilde hij nog astronaut worden. Die droom maakte snel plaats voor een andere passie: film. En vooral, het maken van een film in de ruimte. In 2014 resulteerde deze droom, na vier en een half jaar hard zwoegen, in een adembenemende ruimtethriller. De openingsscène van twaalf en een halve minuut staat nu al in het rijtje van meest legendarische filmscènes ooit.

Hollywoodsterren in de rij voor Gravity

  • Hoe had Gravity er met Angelina Jolie en Robert Downey Jr. uitgezien? We zullen het nooit weten, maar dit duo was wel de eerste keuze van de regisseur. Toen Jolie vroegtijdig het schip verliet en de improviserende Downey Jr. niet compatibel bleek te zijn met de technologie, zat Cuarón met een baanbrekend idee maar zonder acteurs. Warner Brothers panikeerde en liet half vrouwelijk Hollywood auditie doen, waarbij even het gerucht opstak dat Scarlett Johansson en vooral Natalie Portman de rol te pakken hadden. Beide dames werden echter te jong bevonden om een rouwende moeder en topwetenschapper te spelen en dus ging de rol naar ‘tweede keuze’ Sandra Bullock. Net op dat moment zat George Clooney verlegen voor een beetje werk. In één klap had Cuaron een nieuw topduo voor zijn droomproject.

Oscars, Golden Globes, BAFTA’s

  • De grensverleggende film van Alfonso Cuarón werd door de critici bedolven onder superlatieven en groeide uit tot een wereldwijde blockbuster. Bij de uitreiking van de grote filmprijzen had Gravity weinig compassie met haar concurrenten. De film ging bijna met alle belangrijke prijzen lopen. Gravity won liefst 7 Oscars, 1 Golden Globe, 4 BAFTA’s en bijna alle prijzen van de zogenaamde Guilds (o.a. Producers, Directors en Actors Guild). Regisseur Alfonso Cuarón won de Oscar, Golden Globe en BAFTA voor Beste Regisseur en werd door de Directors Guild uitgeroepen tot regisseur van het jaar.

Lees meer over:

/ /