logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Hoe Disney zijn nieuwe wereld binnentrad

-

Met Pocahontas zette Disney twintig jaar geleden zijn wedergeboorte, die het animatie- en mediabedrijf enkele jaren eerder had ingezet met The Little Mermaid, verder. 

In het echt was het allemaal veel minder idyllisch. John Smith, een Britse kolonist die in de Amerikaanse staat Virginia uit de vroege zeventiende eeuw werd gevangen genomen door Virginia-indianen, vertelde in zijn dagboeken dat hij op het punt stond om te worden geëxecuteerd door opperhoofd Powhatan, maar dat diens dochter, de bevallige Pocahontas, daar een stokje voor stak door haar hoofd bovenop het zijne te leggen. 

Rio collection: 

Waarheid of niet?

  • Mooi verhaal, ware het niet dat Smith bekend stond voor zijn straffe maar daarom niet noodzakelijk met de waarheid strokende verhalen: in een van zijn uitgegeven reisboeken vertelde hij bijvoorbeeld een soortgelijke historie in het Hongarije van 1602, amper vijf jaar voor zijn gevangenschap in Amerika, waar hij op dezelfde manier zou zijn gered door de dochter van een Turkse krijgsheer. Om maar te zeggen: de romantische versie van het verhaal is wellicht niet écht gebeurd, en Smith heeft naar alle waarschijnlijkheid gewoon goed onderhandeld met het opperhoofd om vrij te geraken en verder goeie relaties te onderhouden met de stam.

Romeo en Julia

  • Maar Disney zou Disney niet zijn als het niet de geromantiseerde versie van het verhaal had aangepakt om er een animatiefilm van te maken. Er woei net een nieuwe wind door het sputterende animatieafdeling van de mediagigant, dankzij The Little Mermaid (1989), The Beauty and the Beast (1991), Aladdin (1992) en The Lion King (1994), en de animatiestudio wilde dat nieuwe succesverhaal verderzetten met deze tot legende verworden brok Amerikaanse geschiedenis.

    In die 'Disneyficatie' wordt vooral het Romeo & Julia-aspect van de romance tussen Pocahontas en Smith uitvergroot: Smith wordt in de film geïntroduceerd als een harde militair wiens zeden snel worden verzacht door zijn verliefdheid op de dochter van de stamoverste. Er broeit oorlog tussen de originele inwoners van de staat Virginia en de nieuwkomers uit het oude continent, en de twee doen samen hun best om de gemoederen tussen de twee volkeren te bedaren én tegelijkertijd hun liefde te redden.

Nieuwe wereld

  • Pocahontas was voor Disney een waarachtig huzarenstuk. De animatieafdeling van het bedrijf werkte vijf jaar aan de prent, met als resultaat onder meer een van de mooist geanimeerde personages uit de hele Disneycanon. De vloeiende bewegingen van Pocahontas zijn het resultaat van een animatietechniek die rotoscoping heet, waarbij scènes eerst worden ingespeeld door een actrice, in dit geval de toen 28-jarige Irene Bedard. Die werden beelden vervolgens overtekend door grafische artiesten. De makers van Pocahontas huurden ook Native American-consultants in, en hadden zelfs een audiëntie bij een echte sjamaan, om de Indianenstam zo accuraat mogelijk neer te zetten in de film.

    Ook een nieuwigheid was dat Disney met Pocahontas de allereerste interraciale romance neerzette in een van zijn animatieklassiekers, een mooie aanzet die het bedrijf echter pas in 2009 verderzette met The Princess and the Frog. Pocahontas werd drie jaar later nog vervolgd met Pocahontas II: Journey to the New World, waarin toch weer werd aangeknoopt met de historische waarheid: net als de echte Pocahontas reist de verwesterde jonge vrouw daarin naar Engeland samen met John Rolfe, haar nieuwe en volgens de historische waarheid enige echte liefde. 

Lees meer over:

/ / /