logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Meer dan honderd jaar Tinker Bell

-

Met Tinker Bell and the Pirate Fairy maakt Disneys huiselfje in zekere zin een cirkel rond die begon bij een oud toneelstuk en eindigt bij een reeks animatiefilms waarin ze (na meer dan een eeuw) de hoofdrol mocht spelen.

Fantasierijk en vertederend animatie-entertainment, dat ook een glimlach en een traantje op het gelaat van de ouders brengt. Tinker Bell is een figuur die terecht - eindelijk - haar eigen reeks kreeg, en The Pirate Fairy is de vierde film die dat bewijst.

Rio collection: 

1904

  • In Londen brengt de Schotse dramaturg J.M. Barrie Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up op de planken. Een fantasierijk blijspel over de jonge Peter Pan, een jonge deugniet die kan vliegen, en zijn avonturen op het eiland Neverland, samen met Wendy Darling en haar broers, de Indiase prinses Tiger Lily, de piraat Kapitein Haak, en Tinker Bell, een klein elfje dat Barrie zelf beschreef als eigengereid, jaloers en verwend, en dat haar naam kreeg van haar stemmetje, dat naar de geest van de bedenker moest klinken als een bel. Het toneelstuk werd in 1911 door Barrie zelf bewerkt tot een roman, die de personages uit Peter Pan - waaronder dus Tinker Bell - stilaan internationale bekendheid gaf. In 1924 maakte Paramount Pictures al een eerste Peter Pan-film,  waarin Tinker Bell werd vertolkt door actrice Virginia Brown Faire.

1953

  • Maar Tinker Bell, en de hele Peter Pan-cast, werden pas echt bekend na hun Disneyficatie in 1953. Peter Pan was in dat jaar de veertiende Disney-animatiefilm die op de markt kwam, en presenteerde Tinker Bell in de vorm waarin we haar vandaag kennen: in een kort groen jurkje, blonde haren in een dot, en met een lichaam waarover bijna iedereen het eens was dat het gemodelleerd was op dat van actrice Marilyn Monroe (animator Marc Davis opperde later dat niet Monroe, maar actrice Margaret Kerry het echte model achter Tinker Bell was). Het figuurtje werd in ieder geval meteen ontzettend bekend, zeker toen Disney het sinds 1954 toonde in alle introsequenties bij films en televisieprogramma's die het entertainmentconcern maakte. Later zou Tinker Bell nog twee keer worden vertolkt door een actrice van vlees en bloed: Julia Roberts speelde een volwassen versie van haar in Hook (1991), en de Franse actrice Ludivine Sagnier nam haar rol op zich in een nieuwe, op het originele toneelstuk gebaseerde live-action-film Peter Pan (2003). Verder werd ze in 2011 nog vertolkt door Keira Knightley in de tv-reeks Neverland.

2008

  • Meer dan vijftig jaar na haar aantreden als een van de belangrijkste Disneyfiguren kreeg Tinker Bell uiteindelijk, in 2008, een eigen film. In Tinker Bell kreeg ze voor het eerst ook een stem (ingesproken door actrice Mae Whitman), en werd er een speciaal universum voor haar gecreëerd: Pixie Hollow, waar ze samen met andere elfjes waakt over de magische elfenstof. Een jaar later kwam al de opvolger Tinker Bell and the Lost Treasure, gevolgd door Tinker Bell and the Great Fairy Rescue (2010) en Tinker Bell: Secret of the Wings (2012). In Tinker Bell: the Pirate Fairy (2014), de allerrecentste film, maakt het figuurtje in zekere zin een cirkel van meer dan honderd jaar rond: in deze nieuwste Disneyfilm krijgt ze haar eigen piratenavontuur, wanneer haar onbegrepen zusterelfje Zarina de Blauwe Elfenstof van Pixie Hollow steelt, en ermee naar een stel piraten vlucht. En het is zeker niet de laatste passage van Tinker Bell: volgend jaar komt ze terug in Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast.

Lees meer over:

/ / /