logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Is Robert Downey Jr. de beste acteur van het moment?

-

De laatste drie jaar leverde Robert Downey Jr. een indrukwekkend drieluik af met ‘Iron Man 2’, ‘Sherlock Holmes: A Games of Shadows’ en ‘The Avengers’, en groeide hij uit tot misschien wel de beste acteur van het moment.

 • Less Than Zero
 • Air America
 • Chaplin
 • Natural Born Killers
 • US Marshals
 • Wonder Boys
 • The Singing Detective
 • Good Night, and Good Luck
 • The Soloist
 • Zodiac
 • Iron Man
 • Tony Stark
 • Sherlock Holmes
 • Tropic Thunder

In de wieg gelegd voor film

Manhattan, 4 april 1965. Robert Downey Jr. wordt geboren. Vanaf zijn geboorte wordt hem de liefde voor film ingelepeld door zijn vader, een scenarist en regisseur, en zijn moeder, een actrice. Op 5-jarige leeftijd maakt hij zijn debuut in ‘Pound’, een film van zijn vader. Voor Robert is het meteen duidelijk: hij wil acteur worden.

Marihuana op 8 jaar

Buiten de liefde voor film krijgt Downey Jr. van thuis uit nog iets belangrijks mee: drugs. Zijn vader was een notoir drugsverslaafde en deinsde er niet voor terug om zijn zoon af en toe een jointje in de mond te stoppen. Het is dan ook wel een beetje logisch dat Downey Jr. zijn grote doorbraak maakte met de film ‘Less Than Zero’, gebaseerd op het boek van Bret Easton Ellis (‘American Psycho’). Robert speelt in deze film een drugsverslaafde yuppie. Het succes in Hollywood brengt hem niet alleen in contact met nog meer drugs, maar ook met andere grote sterren. Zo had hij Kiefer Sutherland (‘24’) als kamergenoot en woonde hij 7 jaar samen met Sarah Jessica Parker (‘Sex and the City’).

Succes

In het begin van de jaren ’90 vestigt Robert Downey Jr. definitief zijn naam. Hij schittert in ‘Chaplin’ (Oscar en Golden Globe nominatie Beste Acteur) en ‘Natural Born Killers’. De grote successen resulteren ook in een steeds problematischer drugsgebruik. Door de verhoogde media-aandacht sijpelen ook langzaam berichten door over aanvaringen met de politie.

Ontslagen bij Ally McBeal

1996 is het begin van een destructieve periode die 5 jaar zal duren. Hij wordt tegengehouden voor een snelheidsovertreding, gearresteerd voor dronkenschap achter het stuur, het bezit van heroïne en een ongeladen pistool. Maar terwijl hij pendelt tussen gevangenissen en ‘rehabs’, slaagt Downey Jr. er merkwaardig genoeg in om nog steeds uitmuntende vertolkingen uit zijn mouw te schudden. Zijn rol in de tv-serie ‘Ally McBeal’ levert hem zelfs een Golden Globe en Screen Actors Guild Award op.

Een nieuwe aanvaring met de arm der wet betekent echter het einde van ‘Ally McBeal’ voor Robert. Hij wordt ontslagen en de laatste aflevering van het seizoen wordt volledig herschreven.

Mel Gibson helpt een handje

Daarna volgt een stevige afkickperiode die eindigt in 2003. Zijn goede vriend Mel Gibson biedt hem de hoofdrol aan in ‘The Singing Detective’. Meteen een schot in de roos. Met ‘Gothika’ volgt in hetzelfde jaar ook nieuw commercieel succes. De start van een zeer vruchtbare en succesvolle reeks met films als ‘Kiss Kiss Bang Bang’, ‘Good Night, and Good Luck’, ‘A Scanner Darkly’ en ‘Zodiac’.

Tony Stark

De flamboyante levensstijl van Robert Downey Jr. plaatst hem in 2008 in pole position voor ‘Iron Man’, een comicbook superheld uit de Marvel-stal. De rol is hem op het lijf geschreven en de actiefilm maakt van hem in no time een wereldwijde superster. Downey Jr. heeft duidelijk de smaak te pakken en zorgt vervolgens voor een opmerkelijke en Oscargenomineerde rol in de komedie ‘Tropic Thunder’ en blaast eigenhandig nieuw leven in het ‘Sherlock Holmes’ verhaal.

Vanaf 2010 levert Downey Jr. een indrukwekkend drieluik af met ‘Iron Man 2’, ‘Sherlock Holmes: A Games of Shadows’ en ‘The Avengers’, en groeit hij uit tot misschien wel de beste acteur van het moment.

Kijk zeker even naar onze fotospecial en aanschouw de enorme diversiteit aan rollen en vooral de verschillende gedaantes die Robert Downey Jr. tijdens zijn carrière heeft aangenomen.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows kan je vanavond op televisie in première ontdekken op PRIME. De film staat vanaf morgen, zaterdag 12 april, in PRIME à la carte.

Rio collection: 

Lees meer over:

/ / /