logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Slimme, sterke vrouwen in een mannenwereld

-

Een corruptie- en seksschandaal  doet een openbaar aanklager in de gevangenis belanden. Zijn vrouw voelt zich verraden en vernederd. Dit politiek drama draait ondertussen al zes seizoenen en overtuigt telkens meer kijkers. 

Met elk seizoen groeit het aantal fans en Emmy-Awards van The Good Wife. Helemaal terecht want deze slimme advocatenserie doet veel meer dan wekelijks de zoveelste nieuwe rechtzaak opdienen.

Rio collection: 

Good Wife & Sterke Vrouw

  • Openbaar aanklager Peter Florrick wordt beschuldigd van corruptie en zou ook een betrokken zijn in een prostitutieschandaal. Hij draait de cel in en daarmee wordt zijn publiek vernederde vrouw Alice de enige kostwinner voor hun twee tienerkinderen. Na dertien jaar als huismoeder, neemt ze haar oude carrière weer op en slaagt erin om – weliswaar als junior juriste – te mogen beginnen bij een gerenommeerd advocatenkantoor. The Good Wife is zo’n reeks waar in elke aflevering een zaak wordt afgehandeld, terwijl meerdere plotlijnen een spanningsboog creëren die door een heel seizoen of langer worden aangehouden. Het zijn vooral die laatste die van deze met Emmy’s overladen serie zo’n verslaving maken. Daarnaast dankt The Good Wife ook heel wat van zijn kracht en succes aan de titelfiguur, Alicia Florrick. Respect voor de scenaristen die zo’n overtuigend en complex personage creëerden en minstens zoveel respect voor de manier waarop actrice Julianna Margulies daar gestalte aan geeft. 

Maak plaats mannen!

  • The Good Wife voert met Alicia dus een sterke, slimme en onafhankelijke vrouw op, die haar mannetje staat in een mannenwereld. Op een paar uitzonderingen na – Sigourney Weaver’s Ripley in de Alien-films - bleven nog niet zo gek lang geleden vrouwelijke rollen voornamelijk beperkt vooral tot ondersteunende, kwetsbare of romantische clichés. Daar is ondertussen verandering in gekomen en dat werd hoog tijd. Sterke vrouwen doen het goed en ze hoeven tegenwoordig ook niet langer allemaal als een bikinimodel uit te zien. Maar zelfs dames die niet op Victoria’s Secret’s catwalk zouden misstaan, krijgen de kans om meer dan alleen maar hun leuke snoetje en bijpassend figuur te demonstreren. Denk maar aan voormalige modellen als Uma Thurman en Mila Jovovich die een onvergetelijke  Bride in Tarantino’s Kill Bill of Alice in het postapocalyptische epos Resident Evil neerzetten. 

Mooi volk, goed volk

  • En wie over sterke vrouwen in sterke vrouwenrollen spreekt kan niet om een zekere Angelina Jolie heen. Het leek wel alsof Tomb Raider’s Lara Croft haar op het lijf was geschreven. Brad Pitt, haar wederhelft in zowel het echte leven heeft in Mr. & Mrs Smith moeite om haar bij te benen en als Salt in de gelijknamige film geeft de spionage-actie-thriller naar een niveau dat zelfs Jason Bourne zou doen duizelen. Tegelijkertijd laat ze zich net zo positief opmerken in het zwaardere werk. Denk aan Clint Eastwood’s getormenteerde moeder in The Changeling,  haar Oscarwinnende prestatie als de psychiatrische patiënte Lisa in Girl Interrupted of de meest driedimensionale ‘boze heks’ in Maleficent. Iets lichter op de hand, maar wel helemaal om een, ahem, veelzijdige vrouw opgetrokken is de populaire serie Alias. Een reeks die gewoonweg hetzelfde niet was geweest zonder Jennifer Garner. 

Geen katjes …

  • Auteur Stieg Larsson heeft het helaas niet meer mogen meemaken, maar het is zo goed als zeker dat hij meer dan alleen maar tevreden zou zijn geweest met de manier waarop Noomi Rapace gestalte gaf aan Lisbet Salander in The Girl with the Dragon Tattoo en de twee andere films uit die trilogie. Een heel ander type van hetzelfde kaliber is Hillary Swank’s Maggie, die daarvoor terecht een Oscar mee naar huis mocht nemen. Minder prestigieus maar even pakkend is de manier waarop Ashley Judd in de serie Missing laat zien waartoe een moeder in staat is om haar vermiste zoon terug te krijgen. Veel koelbloediger maar minstens evenzeer door het échte sterke geslacht gedomineerd is de hitserie Revenge. Hélène Fillières gaat als de Corsicaanse criminele bendeleidsters Sandra Paoli iets minder terughoudend, maar minstens even efficiënt te werk. 

Van eigen bodem

  • Sterke vrouwenrollen hoeven we overigens niet langer in Hollywood te zoeken. We moeten zelfs de grens niet over. Selecteer Pauline en Paulette in Rex en zie waarom Dora Van Der Groen en Ann Petersen de peetmoeders van de Vlaamse cinema genoemd worden.  Maar ook aan jong geweld geen gebrek. Wat dacht je van de personages die Andrea Croonenbergs, An Ceurvels, Ianka Fleerackers en Pascale Michiels neerzetten in Flikken? Of Joke ‘Tine Peeters’ Devynck in Vermist? Minder autoritair maar minstens zo dominant is wat Karlijn Sileghem als Elisabeth Donkers doet in Katarakt. En is er iemand die kan volhouden dat de mannelijke helft van de ensemble-cast van Zot van A meer doet dan verdienstelijk weerwerk geven?

Lees meer over:

/ / / / /