logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Ooit al eens afgevraagd… of je gsm lang opladen je batterij beschadigt?

-

Vanaf de meter van je gsm-batterij rood kleurt, wordt het voor jou ’t belangrijkste cijfer ter wereld. Daarom laden we ons toestel ‘s nachts 100% op. Maar mag je blijven opladen als je batterij al vol is?

Je kan op beide oren slapen. Het is niet erg om je smartphone, tablet, laptop, smartwatch… een hele nacht op te laden. De software van je toestel is tegenwoordig slim genoeg om te weten wanneer de batterij vol is. Vanaf dan stopt hij met opladen. Vroeger was het echter anders…

Li-ion

Vroeger, begin jaren 2000, gebruikten onze gsm’s batterijen van nikkel. De bekende exemplaren van bijvoorbeeld Duracell en Energizer doen dat nog steeds. Maar onze smartphones halen nu hun energie uit lithium-ion-batterijen. Die zijn niet alleen kleiner en dunner, maar gaan ook langer mee én laden sneller op. Toch hebben ze één vijand…

It’s getting hot in here

Hitte! En dat merk je ongetwijfeld ook soms bij jouw smartphone. Z’n batterij werkt goed bij een temperatuur van zo’n 0 tot 45 °C. Maar een smartphone die blijft en blijft opladen, kan weleens in de buurt komen van die maximum. Let dus op voor een oplaadmarathon van dagen. Ook een tip: verwijder het hoesje van je toestel als ie in de stekker zit, dat scheelt al heel wat.

Tips voor je batterijduur

Een nachtje opladen kan dus geen kwaad voor je smartphone. Maar er zijn andere gewoontes die wél schadelijk kunnen zijn. Een kort overzichtje:

  • De batterij van je smartphone altijd helemaal laten leeglopen en dan volledig opladen. Da’s geen goeie tactiek. Je batterij kan er zo maar een aantal aan (400 à 600, wordt gezegd). Probeer je batterij steeds tussen de 40 en 80% te houden en kies voor kleine oplaadspurtjes.
  • Maar… laat je batterij ook één keer per maand helemaal leeglopen. Zo kan je toestel opnieuw kalibreren.
  • Fast-chargen is een nieuwe feature van veel toestellen. Sommige halen 8 uur batterijduur in slechts 15 minuten! Cool, maar doe het ook niet altijd, want het verslijt je batterij sneller.
  • Herstart regelmatig je smartphone. Weken aan een stuk werken kan z’n tol eisen.
  • Je oplader stuk of kwijt? Kies bij voorkeur een nieuwe van hetzelfde merk. Of toch minstens van een gekend merk. Op mysterieuze sites kan je er soms eentje kopen voor een habbekrats, maar die zijn niet altijd even veilig…

 

Rio collection: