logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Ooit al eens afgevraagd… waarom er nog telecomkabels op de zeebodem liggen?

-

In het kort: kabels bieden de snelste verbinding tussen continenten. En ondanks een gigantisch prijskaartje ook de goedkoopste. Maar da’s maar een deel van ons verhaal over dunne onderzeekabels, sluwe spionnen en hongerige haaien!

99% van alle internationale communicatie gebeurt vandaag via de telecommunicatiekabels op de bodem van onze oceanen. Opgeteld kom je zo aan honderdduizenden kilometers kabel waarvan een groot deel dieper ligt dan de Mount Everest hoog is.

 Lang, lang geleden waren er eens…

Twee slimmeriken genaamd Eward Thornton en Alonzo Jackman. Zij legden in 1858 mee de allereerste trans-Atlantische kabel. Telegrafen konden zo sneller communiceren – ervoor duurde dat ruim een week met een berichtje per boot. Vandaag gaat het nóg een pak sneller. De modernste telecommunicatiekabels op onze zeebodem versturen tot 40 terabyte data per seconde!

 Hoe dik is zo’n kabel?

Ongeveer zo dik als een blikje frisdrank. Ja, da’s alles. De meeste ruimte wordt ingenomen door de beschermlagen. Want zo’n kabel heeft veel natuurlijke vijanden. Na 25 jaar mogen ze op pensioen. Wat zo’n kabel kost? Hangt af van de lengte, maar reken tussen de $30.000 en $60.000… per kilometer. En toch is dat nog steeds goedkoper dan satellieten.

 En die hongerige haaien?

Die horen bij de natuurlijke vijanden. Haaien worden schijnbaar aangetrokken door elektromagnetische velden en bijten soms de kabels stuk. Of ze plannen een invasie en willen eerst onze communicatie uitschakelen, dat kan ook. De nieuwe kabels zijn echter beveiligd tegen haaientanden. Andere vijanden zijn aardbevingen, ongelukken tijdens werken of diefstal en sabotage. In 2013 verloor Egypte zo 60% van z’n internetsnelheid na kwaad opzet.

 En de sluwe spionnen?

Tijdens de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie verstuurden telecomkabels op de zeebodem veel geheime berichten. Wou je weten wat de vijand zei, dan moest je gewoon een spionagetoestel op de kabel aansluiten. Dit gebeurde dan door kleine onderzeeërs in te zetten!  

 Snelweg onder water

De kortste route tussen de VS en Europa loopt tussen Newfoundland en Ierland. Daar vind je dus de grootste datasnelweg. Elke kabel tussen beide continenten wordt TAT genoemd, van transatlantic telecommunications. Sinds 2001 gebruiken we kabel nummer 14: de TAT-14. Nieuwsgierig waar de kabels precies lopen en hoeveel het er zijn? Check dan zeker deze coole map! 

Rio collection: