logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Ooit al eens afgevraagd… waarom foto’s beeldkwaliteit verliezen als ze populair zijn?

-

Een meme die zó populair is dat hij ontelbare keren gedeeld wordt, verliest gaandeweg z’n beeldkwaliteit. Slachtoffer van het eigen succes zeg maar, maar er is een logische verklaring voor!

Neem nu onderstaand voorbeeld. Twee maal dezelfde meme, maar niet dezelfde kwaliteit. De linkse is de originele, de rechtse het resultaat van honderden keren kopiëren of een screenshot maken en weer delen.

 

Mark zegt nee

Internetdiensten als Facebook en Instagram comprimeren automatisch elke foto die je uploadt. Ze moeten al die foto’s opslaan op hun servers en datacenters. Hoe zwaarder de bestanden, hoe meer het hen kost.

Kom jij aanzetten met een foto van 5MB? Dan zegt Mark Zuckerberg: “Ho, wacht eens even, mijn servers!” En comprimeert hij ‘m naar een fractie van die grootte, bv. 90KB. Daar gaat heel wat kwaliteitsverlies mee gepaard.

 

De levenscyclus van een "meme"

...Ziet er ongeveer zo uit: persoon 1 zet ‘m op Facebook. Persoon 2 slaat ‘m op en uploadt ‘m naar Instagram. Persoon 3 neemt een screenshot en plaatst ‘m op zijn profiel. Persoon 4… wel, je snapt ’t wel. Bij élk van deze stappen verliest de foto kwaliteit omdat hij automatisch gecomprimeerd wordt. Tot het moment dat hij nog een schim is van het orignieel.

 

Kunst met de k van kwaliteitsverlies

Je kan ook creatief aan de slag gaan met dit fenomeen, zoals kunstenaar Pete Ashton. Hij repostte een foto 90x na elkaar op z’n Instagram. Dit is het resultaat.

Rio collection: