logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

De fiets, van spaak tot stuurlint


“Het idee om een opleiding tot fietsenmaker te volgen is ontstaan dankzij mijn drie dochters. Zij gooiden regelmatig hun fietsjes op de grond en dus stond er, te vaak naar mijn zin, een bezoek aan de fietsenwinkel op de agenda."

Dankzij de twee jaar durende opleiding, voert Jo nu zelf de reparaties uit. Hij won er bovendien een extra passie bij en creëert nu ook zelf fietsen.

Iedereen aan de fiets

“De cursus spreekt een heel divers publiek aan. Van gepensioneerden tot jonge gasten die zelf toprenner willen worden. En ik er ergens tussenin.” zo start Jo zijn verhaal. “Bij de start concentreerden we ons vooral op de theorie. Al waren onze leraren vooral doeners. Het eerste jaar hebben we dan ook veel fietsen uit elkaar gehaald om zo onderdeel per onderdeel te bestuderen. In het tweede jaar ging de focus naar het opbouwen van een fiets. Ik leerde om vooral geen internationale maten te mengen. Want Franse kaders zijn niet per se dezelfde als Italiaanse.”

Opgeruimd staat netjes

De garage van Jo puilt niet uit met fietsmateriaal, zo vertelt hij: “Daar heb ik duidelijke afspraken over gemaakt met mijn vrouw. Het tuinhuis daarentegen is omgetoverd in een fietsatelier. Je hebt nu eenmaal wat ruimte nodig met zo’n hobby! Ik heb voor mezelf drie fietsen aangekocht en vorig jaar zelf mijn eerste exemplaar gebouwd. Ondertussen staan er nog twee kaders én bouw ik aan een tweede fiets. Het is ook moeilijk om er eentje weg te doen, want ik heb er vol overgave aan gewerkt.”

De zomerperiode blijkt ideaal voor Jo: “Ik kan dan buiten verder knutselen tot het donker wordt. En fietsen herstellen met koude handen, daar vind ik niets aan.”

Geduld

Bij het creëren van een fiets is één van de eerste stappen het bepalen van de look. “Ik ben fan van retro! Mijn eerste eigen fiets was een zwart exemplaar met metaalblauwe en rode accenten. Ik zocht zelfs naar zwarte wielen om het plaatje compleet te maken.”

Jo waagt zich ondertussen ook aan het betere fietsenwerk: “Eén van de moeilijkste dingen is het zelf vlechten van een wiel. Een professional klaart de klus in 45 minuten. Ik deed er bijna vijf uur over.” Ook collega’s en vrienden weten de hobby van Jo te appreciëren: “Onlangs herstelde ik het stuurlint van mijn buurjongen, ik adviseer collega’s wel eens over een fietsmerk en in mijn vorige rol als teamcoach overhaalde ik mijn collega’s om een fiets als hoofdprijs te kiezen voor de beste verkoper.” 

 

Rio collection: 

Lees meer over:

/