logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Kilometers malen voor het goede doel


“Ik verloor als kind mijn hart aan Afrika.” zo start Jeroen het verhaal. “Mijn vader zorgde er voor watervoorziening en nam zijn gezin mee. Zo verbleef ik als broekventje in Zaïre en als puber in Kameroen.”

Resultaat van eigen werk

Ook Geertrui draagt het goede doel hoog in het vaandel: “Voor mij gaat dat erg ruim. Iedereen die iets doet voor een goed doel, verdient een pluim. Vélo Afrique steekt er voor mij persoonlijk bovenuit. De liefde voor het zwarte continent ontstond toen ik als stewardess regelmatig op Afrika vloog. En fietsen is één van mijn uitlaatkleppen. Ik werk zelfs 4/5de om mijn schouders voldoende onder het project te kunnen zetten.” De twee Telenetters zijn perfect geplaatst om de idee achter Vélo Afrique verder uit te leggen: “Met het project verzamelen we fondsen om scholen te bouwen in Senegal en Kameroen. Wij faciliteren de bouw van de school en nadien is het aan de plaatselijke bevolking om de boel draaiende te houden. In een jaarlijkse audit checken we de status van elke school. Zo zien we effectief het resultaat van onze inspanningen en dat geeft een enorme voldoening.”

Afrika op de fiets

Om voldoende fondsen bijeen te sprokkelen, koos het kernteam van zes vrijwilligers bewust om één groots event te organiseren, eerder dan allerlei kleinere activiteiten. “Jaarlijks organiseren we een tiendaagse fietstocht in Afrika, een uniek concept. Elke fietser dient op eigen houtje het startgeld te verzamelen, een serieuze som die integraal naar de bouw van een school gaat. De fietsers zien tijdens hun fietstocht met eigen ogen waar hun centen naartoe gaan.” Gezien het grote succes organiseert Vélo Afrique nu twee edities per jaar. Kwaliteit is iets dat Jeroen en Geertrui hoog in het vaandel dragen. “De tocht dient voor elke deelnemer een unieke belevenis te zijn. Uiteraard logeren we in basic omstandigheden, maar op de rustdag zorgen we telkens voor dat tikkeltje meer luxe. Daarnaast staat vooral het contact met de lokale bevolking centraal. We stellen een lokale kookploeg samen en laten ons ondersteunen door mensen ter plekke.”

Schril contrast

De Afrikaanse mentaliteit vormt een schril contrast met de hectische wereld waarin Telenet zich bevindt. “Dat verschil maakt dit voor mij net zo’n leuke hobby. Recht op doel afgaan, is niet de beste aanpak. Veel geduld hebben daarentegen, is een must.” zo zegt Jeroen. Geertrui vult aan: “De kennis van de bedrijfswereld helpt ons een pak vooruit in de organisatie van Vélo Afrique en vice versa. Dankzij Vélo Afrique heb ik enorm veel bijgeleerd, zaken die ik in mijn dagdagelijkse job kan hanteren.” Het project is de laatste jaren echt uit z’n voegen gebarsten, besluit Jeroen. “We startten initieel onder de naam Bonjour Afrique, een project waarbij Telenetters zich inzetten voor een beter Afrika. Geertrui en ik zagen het net dat tikkeltje groter en zo werd de fietsvariant opgestart. We voelen dat ons project nog steeds kan rekenen op sympathie van heel veel collega’s. Ieder jaar gaan een tiental Telenetters de sportieve uitdaging aan.”

www.veloafrique.com

Lees meer over:

/