logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Music, maestro!


Sinds zijn zevende speelt Johan piano. In het conservatorium zat hij telkens weer enkele jaren voorop. “Een carrière als beroepsmuzikant volgde bijna vanzelf. Pas na mijn veertigste nam ik er ook een andere job bij.”

Bouwen op expertise

Johan zette zijn computerkennis in de praktijk om als technieker bij het destijds kleine Telenet. “Bij de start was het echt behelpen. We hadden zelfs geen eigen laptop en moesten voor de kleinste interventie naar de collega’s op kantoor bellen.” Johan zag doorheen zijn jaren de technologie steeds verder evolueren: “In de beginjaren bestond er geen digitale televisie. Vandaag de dag staat er geen rem op de evolutie, het gaat alsmaar sneller. Niet evident om altijd mee te zijn, maar dankzij een goede wisselwerking met de jongere collega’s en mijn jarenlange expertise, blijf ik volop meedraaien.” Johan heeft ondertussen zowat alle stappen als technieker gezet. Hij begon als installatie-technieker, stapte na een tijdje over naar de herstellingen, werkte enkele jaren als netwerktechnieker en staat zijn collega’s nu bij als expert in het vak. “De leeftijd vraagt intussen om wat extra zorg en aandacht voor mijn lichaam. Sleuren met ladders laat ik dan ook liever aan de jongeren over.” lacht Johan.

Altijd muziek in het hoofd

Zijn passie voor muziek is niet bekoeld toen zijn carrière als beroepsmuzikant stopte, integendeel. “In 2000 startte ik samen met enkele vrienden een koor op. Door de jaren heen werd de organisatie ervan steeds beter op punt gezet. Maar de schuur in mijn tuin dient nog steeds als repetitieruimte.” Johan focust zich op het muzikale aspect. Voor andere, meer praktische, zaken rekent hij op de bestuursleden van de vzw. “Elk jaar bouw ik een nieuwe concertreeks. Het ene jaar is dat een kerkconcert, het jaar nadien mag het wat luchtiger en gaan we voor een concert in de schuur. Zo’n concert opbouwen neemt serieus wat tijd in beslag. Uiteraard begint alles met zoeken naar mooie muziek. Nadien zoek ik een rode draad, werk ik de nummers uit en dan kan het repeteren beginnen.” Johan ademt muziek. Zijn hele huis is naar eigen zeggen volgestouwd met partituren en muziekboeken. En voor een goede tip over een mooi stuk, kun je altijd op hem rekenen.

Samen iets moois creëren

De wereld van Telenet en die van het koor lijken mijlenver van elkaar te staan. Toch ziet Johan één grote gelijkenis: mensen! “Als Expert Technieker begeleid ik jongere collega’s en leer hen de kneepjes van het vak. Ik sta bekend als ‘gene moeilijke’ en probeer hen rustig op te vangen.” Ook in het koor is een sterk groepsgevoel een must, zo blijkt. “Als dirigent zorg ik ervoor dat iedereen aan bod kan komen, zeker als het gaat om de verdeling van de solostukken. Daarnaast speelt ook de persoonlijkheid van iemand een rol in de selectie van de koorleden. Naast het zangtalent, uiteraard.” Johan zoekt in de koorleden vooral geëngageerde mensen die zich elke week willen vrijmaken voor een repetitie. “Zeker in de aanloop van een concertreeks is de druk groot. Dan is het een pluspunt als de groepsleden elkaar versterken. Regelmatig organiseren we randactiviteiten zoals een barbecue om de sfeer gezellig te houden. En ook de partners en kinderen van onze koorleden worden mee op sleeptouw genomen.” De vraag waarom muziek hem zo intrigeert, kan Johan eenvoudig beantwoorden: “Samen muziek maken, elkaar blindelings aanvoelen en aanvullen, da’s pas echte magie!”

Rio collection: 

Lees meer over:

/