logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Zen in 15de eeuw!

-

“Mijn interesse voor de Middeleeuwen is stelselmatig gegroeid, een toevallige samenloop van omstandigheden.” bijt Kristian de spits af. Zo ontdekte hij het boogschieten als leuke vervanger voor de wekelijkse fitness. 

Terug in de tijd

“In het fitness-center voelde ik mij na acht jaar als een ratje in een molentje. Telkens weer binnen sporten, vond ik niet langer prettig. Het leuke aan boogschieten is dat je het ook buiten kan doen en dus sloot ik me aan bij een club.” Zowat op hetzelfde moment begon Kristian zich te verdiepen in de Middeleeuwen. “Mijn interesse groeide nadat mijn dochter op school een opdracht moest doen voor geschiedenis. Ik verzamelde samen met haar heel wat historisch materiaal en beet me meer en meer vast.” Ondertussen kun je Kristian gerust een kenner noemen. Zijn deelname aan evenementen maakt dat hij de geschiedenis ook effectief herbeleeft. “Op zo’n evenement proberen we met een groep zo accuraat mogelijk de geschiedenis na te bootsen. Ik doe zelf ongeveer tien evenementen per jaar, soms volledige weekends. Dat zijn mijn zen-momenten zonder enige stress, want ja, horloges kende men nog niet in de Middeleeuwen.” lacht Kristian.

Historisch correct

“Ik vind het zelf erg belangrijk om de geschiedenis te respecteren en bouw dan ook zoveel mogelijk accuraatheid in. Om dat te doen, bestudeer ik schilderijen en manuscripten uit de tijd van toen.” Kristian heeft ondertussen heel wat kledij verzameld en vooral zelf gemaakt, van ondergoed tot overjas. “Ik startte ooit met een kleine werkkoffer, vandaag is die koffer uitgegroeid tot een volledige werktafel. Mijn volgend project is het maken van een dikke jas, want op het laatste evenement in de Elzas was het erg koud. Gelukkig is het een klein wereldje en weet ik ondertussen de juiste naaister aan te spreken om me bij te staan.” Kristian past niet enkel zijn kledij aan tijdens een event. Ook leeft en eet hij op historisch verantwoorde wijze.“Ik slaap op een strozak en houd me warm onder een schapenvacht. Het potje dat we maken, benadert de realiteit zo sterk mogelijk. Zo gebruiken we consequent lokale groenten, geen tomaten of maïs. Amerika is nog niet ontdekt hé! Ook chocolade en tabak staan niet op het menu.”

Twee werelden

“Het leukste aan mijn hobby vind ik het creatieve aspect. Ik verbaas mezelf nog steeds over wat je allemaal kan. Daarnaast is het thema zo breed, dat je er je eigen interesse kan uitpikken. Vooral de jacht boeit me, vanwege mijn passie voor het boogschieten.” De hoogtechnologische wereld van Telenet staat mijlenver af van de Middeleeuwen. Toch weet Kristian de twee uitersten erg mooi in elkaar te laten overvloeien: “Ik maak dankbaar gebruik van het internet om mijn hobby nog beter te kunnen beleven. Zo worden sinds kort overal ter wereld oude manuscripten gedigitaliseerd. Ideaal dus om ze online te bekijken! Ook maken we gebruik van  Faceboekgroepen om contact te houden met internationale gezelschappen. En wanneer ik naar een event rijd, zet ik simpelweg de GPS aan.”Of zijn collega’s weet hebben van zijn passie? “Uiteraard vertel ik wel eens wat. En de achtergrond op mijn computer is steevast een foto die genomen is op één van de evenementen.” besluit Kristian.

Rio collection: 

Lees meer over:

/