logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

79.000 km kabel om jouw film door te sturen!

-

Je staat er misschien niet bij stil, maar wanneer je een film opvraagt, dan zet je een heel mierennest onder de grond in beweging. Een netwerk van maar liefst 79.000 km kabel in een omtrek van 796 km Vlaanderen. Een serieus tripje!

 

Van Mechelen naar de kopstations
De rit begint in Mechelen, waar zich het epicentrum van het hele kabelnetwerk bevindt. Hier controleren netwerkexperten of het netwerk werkt zoals het hoort. Van hieruit versturen we tv-signalen naar de 48 kopstations in Vlaanderen. In een aantal van die kopstations staan video-on-demand-servers. Daar worden de films opgehaald die jij opvraagt in Rex, Rio of de TV-theek. Ook de internetsignalen worden in de kopstations toegevoegd.

 

 

Van de kopstations naar de ‘witte kasten’
Vanuit de kopstations gaan de tv-, internet- en video-on-demand-signalen via glasvezelkabels naar de verschillende nodekasten. Dit zijn de ‘witte kasten’ die je meestal op de hoek van een straat ziet staan.  Vlaanderen telt er ongeveer 6.000 en op één nodekast zijn gemiddeld 500 huizen aangesloten.  

 

Van de ‘witte kasten’ naar je ‘oprit’
De witte kasten zetten de lichtsignalen om naar elektrisch signalen. Via koperen coaxkabels gaan de signalen naar de ‘taps’ bij alle aangesloten huizen. Het signaal wordt onderweg versterkt en opgesplitst via ‘splitters’. Op één tap zijn meestal twee huizen aangesloten.  

Van je ‘oprit’ tot je tv of computer
Vanuit de tap vertrekt een kabel via een binnenhuisversterker naar je modem. Die stuurt het signaal verder naar je HD Digicorder of je computer.

 

En in de toekomst?
In de toekomst willen we de snelheid per klant en de capaciteit van ons netwerk nog verder uitbreiden. Dus ja, het zal nog sneller gaan!

Ook bereiden we ons volop voor op de evolutie van The internet of Things, waarbij niet alleen je tv en computer, maar meer en meer huishoudelijke voorwerpen als je koffiezet of voertuigen als je auto op het netwerk zullen zijn aangesloten. Die apparaten communiceren met jou via een app en met andere voorwerpen die ook aangesloten zijn. Een slimme armband bijvoorbeeld registreert wanneer je ’s morgens wakker wordt, en kan via het netwerk een signaal sturen naar je koffiezet. Die springt automatisch aan zodat je keuken lekker naar koffie geurt terwijl jij je nog een keertje omdraait.

 
 
 Meer weten?
Rio collection: 

Lees meer over:

/