logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Herken jij valse websites?

-

Ik wel! Ik deed de test: 10 keer 2 ‘dezelfde’ websites op m’n bord en dan de echte er zien uit te halen. Mijn score: 4/10! Gebuisd dus. Maar dat gebeurt mij niet meer, want nu weet ik waar ik moet op letten.

Het begint al met de url. De adressen van beveiligde websites (lees: websites die ‘Extended Validation’ gebruiken) staan in het fluo groen, en worden voorafgegaan door het symbool van een hangslot. Let wel op: bij sommige browsers kun je dit niet zien. Een andere tip is altijd de laatste browserversie te installeren. Kijk dus eens of er geen update beschikbaar is. En dan het adres zelf. Staat er ‘https’ vooraan? Dan zit je goed. Die ‘s’ staat voor secure. Zorg zeker bij sites waar je moet inloggen dat het adres begint met ‘https’. Ontbreekt de ‘s’? Dan mag je al achterdochtig worden. Staan er ook nog eens typo’s in de tekst, dan is ’t tijd om het kruisje op te zoeken waarmee je de hele boel sluit. Dit wetende zou je beter moeten scoren dan ik!

Doe zelf de test

Facebook... 4 ever!

De risico’s van het internet: we kennen ze en we negeren ze. Toch? Nu, echt malafide websites even buiten beschouwing gelaten, moeten we toch ook een beetje voorzichtig zijn met wat we waar vertellen, en waar we allemaal onze ‘OK’ op geven.

Wist je bijvoorbeeld dat je 76 dagen van 8 uur nodig hebt om de gebruiksvoorwaarden te lezen van elke website die je op een jaar tijd bezoekt? En dat Facebook zaken onthoudt die jij misschien al lang vergeten bent? Dat je je ex-lief hebt afgekraakt of foto’s van jezelf, vijf jaar geleden, op een feestje, terwijl je een fles gin knuffelt...

Dat toekomstige werkgevers durven afknappen op jouw online profiel, is al lang geen geheim meer. Maar zelfs de douane kijkt wel ’s binnen in je world wide wereldje. Zo mocht een man de Amerikaanse grens niet over omdat hij in een online magazine had opgebiecht dat hij ooit LSD had gebruikt. Misschien moet ik toch maar eens een Google Alert op mijn eigen naam instellen en checken wat er allemaal over Femke De Roo op het net circuleert...

Ja, op zo’n Safer Internet Day word je er nog eens extra aan herinnerd. Maar eigenlijk zijn wij een heel jaar bezig met veilig internet.  Onlangs nog werkten we mee aan een brochure, ‘het Web dat Wij Willen’, die bulkt van de tips en weetjes. Ga maar eens kijken & doe het safe hé!

Rio collection: 

Lees meer over:

/