logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Ooit al afgevraagd… hoe je tv aan z’n vorm komt?

-

Hoeveel inch meet jouw tv? Op die vraag kan je misschien nog antwoorden. Maar hoeveel de ratio van je scherm bedraagt, da’s al moeilijker. Die verhouding speelt nochtans een grote rol bij je kijkervaring. Ik leg kort uit waarom.

Wat is schermratio?

De schermratio van jouw tv is de verhouding tussen de lengte en de breedte van het scherm. De relatie wordt aangeduid met twee getallen: bijvoorbeeld 16:9 of 4:3. De getallen geven geen afstand weer. Zo kan 4:3 staan voor 40 cm t.o.v. 30 cm, maar ook voor 12 cm t.o.v. 9 cm.

 

Waarom belangrijk?

Een verschil in ratio tussen je tv en de beelden kan irritant zijn. Je krijgt dan ofwel een zwarte band boven- en onderaan je scherm of er valt door het inzoomen een stuk van het beeld weg. 16:9 is nu de standaard voor digitale tv. Via de Huistoets op je afstandsbediening en de keuzemenu’s: Instellingen > Digibox/Digicorder > Beeldscherm kan je de ratio van je scherm controleren en aanpassen als hij verkeerd zou staan.

 

Waar komt die ratio vandaan?

De eerste ratio werd bepaald in 1892. William Dickson en Thomas Edison berekenden dat 4:3 ideaal is voor het menselijke oog. Deze verhouding werd de standaard voor de eerste speelfilms en later voor computerschermen. 

Toch werd 16:9 de standaard. Digitale camera’s werken hiermee en HD-tv’s, dvd’s én digitale tv’s ondersteunen de ratio. Het is dus de perfecte match. Bioscoopfilms worden wel nog steeds gefilmd in 21:9, waardoor je thuis vaak zwarte banden ziet op je tv-scherm. 

 

Wat brengt de toekomst?

Sociale media en film kijken op smartphones en tablets hebben een nieuwe ratio gecreëerd: een vierkant scherm, of 1:1. Apps als Instagram en Vine begonnen ermee en onder meer Facebook en Twitter pikten het op. Toch staat er alweer een nieuwe ratio klaar, gelanceerd door Snapchat: de verticale video, of 9:16.