logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Open brief: "Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst"

-

Vanmorgen verzonden Telenet en Fidea een open brief naar de Belgische- en Vlaamse Wielerbond, de UCI en minister Muyters waarin aandacht gevraagd wordt voor de jeudgwerking in het veldrijden.

Wout Van Aert, een écht Telenet-Fidea jeugdproduct verlaat de geel-blauwe wielerploeg voor een nieuw opgericht team. Door een officieel jeugdkader uit te bouwen met de betrokken wielerinstanties willen we jonge talentvolle renners optimaal begeleiden en beter beschermen bij belangrijke keuzes in hun sportieve carrière. 

Met deze open brief willen Telenet en Fidea bij u hun zeer grote bezorgdheid uiten over toekomstige investeringen in jeugdopleiding in het veldrijden. De directe aanleiding waarom Telenet en Fidea deze open brief schrijven is natuurlijk de aankondiging deze week van de overgang van Wout Van Aert van Telenet-Fidea naar een nieuw opgericht team. Dit voorval is een illustratie van een problematiek die er voor zorgt dat wielerploegen onder de huidige omstandigheden niet gebaat zijn met investeringen in jeugdwerking. Het spreekt voor zich dat dit op lange termijn nefast zou zijn voor de veldritsport.

Recent engageerden Telenet en Fidea zich om hun sponsoring te verlengen tot eind 2017 en dit tegen de tendens in waarbij sponsors de wielersport de rug toekeren. Naast de ondersteuning van enkele profrenners, investeren Telenet en Fidea een substantieel bedrag in de jeugdwerking. Deze investering maakt deel uit van de mission statement van Telenet en Fidea: jeugdig talent detecteren, opleiden en laten doorstromen naar de profs. Indien er geen maatregelen komen om investeringen in de jeugdwerking te vrijwaren, stellen Telenet en Fidea zich de volgende vraag: waarom nog investeren in de jeugd wanneer deze investering, eens ze begint te renderen, zomaar kan worden ingepikt door een derde?

Ook het wegwielrennen werd geconfronteerd met deze problematiek. Daar werden intussen de nodige maatregelen genomen. Een van de maatregelen zou eruit kunnen bestaan dat een renner die een aantal jaren deel uitmaakt van de jeugdwerking van een ploeg verplicht wordt om, indien hij de overstap maakt naar de profs, enkele jaren voor dit team uit te komen, behoudens akkoord van de ploeg om voor een andere ploeg uit te komen.

Telenet en Fidea hopen dat u de nodige maatregelen neemt zodat de continuïteit van de jeugdwerking in het veldrijden gegarandeerd kan worden. Een goede jeugdwerking zorgt er immers voor dat de wielerpiramide intact blijft en hieruit de nodige talenten kunnen voortkomen. Het zou jammer zijn dat Telenet en Fidea hun strategie inzake jeugdwerking op korte termijn moeten herzien of zelfs moeten overwegen om hun inspanningen stop te zetten.

Sportieve groeten 

Telenet - Fidea

Rio collection: