logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Je kind op een verantwoorde manier lanceren in de digitale wereld? Pedagoog Pedro De Bruycke

-

Vier op de tien kinderen checken bij vragen eerst het internet, voor ze naar hun mama of papa gaan. Het is dan ook logisch dat je wil weten wat je kind uitspookt. Pedagoog Pedro De Bruyckere geeft 5 tips om dat goed aan te pakken.

Tip 1: Geef het goede voorbeeld

“Wat kinderen om zich heen zien, kopiëren ze. Geef dus zelf het goede voorbeeld: vraag bijvoorbeeld toestemming aan je kind of je een foto van hem of haar online mag zetten en respecteer hun online privacy.”

 

Tip 2: Toon interesse

“Toon interesse in wat je kinderen online doen, in wat ze online zetten en in nieuwigheden die ze je willen tonen. Ben je ‘t niet eens met een bepaalde website, app of activiteit? Leg hen dan uit waaròm. Zo vergroot je de kans dat je kind naar jou komt voor hulp als het eens fout loopt.”

 

Tip 3: Te technisch? Vraag het aan je kind

“Lukt het even niet op technisch vlak? Durf je kind dan om raad te vragen. Je kan de huidige generatie tieners met CTO’s (Chief Technology Officers) vergelijken: ze beheersen het technische aspect en hebben knoppenkennis te over. Maar een CTO heeft ook een CEO nodig. En dat brengt ons meteen bij de volgende tip!”

 

Tip 4: Wees mediawijs

“Neem de rol van CEO op. Als volwassene heb je nu eenmaal meer levenservaring. Gebruik die ervaring om je kind kritisch te leren zijn. De ene dag zal je zeggen: ‘Geweldig dat je dat al weet’, de volgende dag zal je hem of haar duidelijk moeten maken dat niet alles wat online staat, klopt.”

 

Tip 5: Observeer je kind

“Maak je je zorgen over de schermtijd van je kind? Observeer het dan. Als je merkt dat je kind andere dingen begint te verwaarlozen, wazige ogen krijgt of slecht begint te slapen, grijp je in. Ga een gesprek aan en bepaal samen de digitale regels. Beter een paar keer kort online, dan urenlang voor het scherm te zitten.”

De Digitale Duik

 

Om de digitale evolutie te vieren, organiseert Telenet De Digitale Duik: een groots festival waarop ouders en kids al wat digitaal is, ontdekken en beleven. Met een drone vliegen, 3D-tekenen, … en natuurlijk hoe je dat allemaal veilig en verantwoord doet.

 

Lees meer over:

/

Welcome to Snap! | Snap!

Snap!

Telenet uit eerste hand

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.