logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Kathryn Bigelow verfilmt jacht op Bin Laden

-

Regisseur van actieknaller ‘Point Break’ en SF-thriller ‘Strange Days’. Winnaar van de Oscar voor Beste Regie met ‘The Hurt Locker’. Getrouwd geweest met James Cameron. Maak kennis met Kathryn Bigelow!

  • Op de set van 'Point Break' met Keanu Reeves en Patrick Swayze.
  • Bigelow was getrouwd met James Cameron van 1989 tot 1991.
  • Bigelow wint als allereerste vrouw de Oscar voor Beste Regie.
  • Bigelow is ook de eerste vrouw die de Directors Guild of America Award wint.
  • Bigelow trok naar Jordanië om de klopjacht op Bin Laden te verfilmen.

Kathryn Bigelow. De naam zal je waarschijnlijk niet veel zeggen. Haar films, zoals ‘The Hurt Locker’ en ‘Zero Dark Thirty’, zullen wel een belletje doen rinkelen. Ooit gedacht dat deze oorlogsthrillers het werk zijn van een vrouw?

Andy Warhol.

Kathryn Bigelow droomde als kind nooit van een carrière als filmregisseur. Haar eerste passie is schilderen. Geen enkele ondergrond is veilig voor haar eerste kunstzinnige uitspattingen. Als tiener gaat ze naar het San Francisco Art Institute. Ze is 21 als ze haar Bachelor in Fine Arts behaald.

Niet lang daarna heeft ze een gesprek met niemand minder dan Andy Warhol. Hij stuurt haar in de richting van film.

Actie!

In 1979 studeert ze af aan Columbia University met de kortfilm ‘The Set-Up’. Meteen een harde actiefilm, waarin twee mannen elkaar bijna tot pulp slaan terwijl twee professoren het hele gebeuren van een filosofische toets voorzien. Bigelow wilde achterhalen waarom geweld in film zo verleidelijk is.

De debuutfilm van Bigelow, ‘The Loveless’, meteen ook het acteerdebuut van Willem Dafoe, volgt een motorbende terwijl ze op weg zijn naar een race in Daytona. Met haar tweede film, ‘Near Dark’, een horrorwestern groeit ze uit tot een cultfiguur. Haar eerste stappen in de filmwereld typeren meteen haar ondertussen kenmerkende stijl: dramatiek, intensiteit en natuurlijk stevige actie.

James Cameron

Het einde van de jaren ’80 en het begin van de jaren ’90 vormen een productieve fase in de carrière van Bigelow. Ze regisseert drie films, ‘Blue Steel’, ‘Point Break’ en ‘Strange Days’, maar het trio doet het niet echt goed aan de box office.

‘Point Break’ groeide langzaam uit tot een cultklassieker, maar voor de nochtans knappe SF-thriller ‘Strange Days’gaat alle eer naar een andere regisseur: James Cameron. In 1989 trouwt ze met de regisseur van ‘The Terminator’ en volgens de critici had hij duidelijk een grote invloed op haar stijl. Het huwelijk haalt echter de bioscooprelease van de film niet. In 1991 gaan ze uit elkaar.

Flop

Kathryn Bigelow is zeker geen veelfilmer. Ze voltooide slechts 16 projecten, waaronder tv-afleveringen van ‘Homicide : Life on the Street’, ‘Wild Palms’ en ‘Karen Sisco’ en een videoclip voor New Order.

Ook in de 21 ste eeuw blijft ze zeer kieskeurig in haar projecten. Met ‘K-19: the Widowmaker’ komt ze waarschijnlijk het dichtst in de buurt van een ‘commerciële film’. Ondanks een budget van 100 miljoen dollar en twee supersterren, Harrison Ford en Liam Neeson, wordt de film een flop.

De film brengt met 65 miljoen dollar nog wel meer op dan haar volgende project.

Oscar Beste Regie

Na de teleurstelling van ‘K-19: the Widowmaker’ is het 6 jaar wachten op een nieuwe film van Bigelow: ‘The Hurt Locker’. Deze film volgt een bomontmantelingseenheid tijdens hun werkzaamheden in Irak, ten tijde van de tweede Golfoorlog. De film gaat in première tijdens het Filmfestival van Venetië in 2008. Het duurt tot juni 2009 vooraleer de film wordt uitgebracht in de VS.

De film wordt bedolven onder de positieve kritieken, wordt opgepikt tijdens de Oscarrace en groeit uit tot de grote winnaar van het Awardseason met als absolute hoogtepunt de Oscar voor Beste Film. Kathryn Bigelow is de eerste vrouw die de Oscar voor Beste Regie wint. Ze was nog maar de vierde vrouw ooit die genomineerd werd voor deze Award. Pikant detail: voor beide Awards was ook James Cameron genomineerd met de film ‘The Avatar’.

Controverse

In 2012 staat Bigelow er opnieuw met een Oscargenomineerde film: ‘Zero Dark Thirty’. Geen nominatie voor Regie deze keer. Bigelow zakte nochtans af naar Jordanië om de klopjacht op Osama Bin Laden vast te leggen. Bovendien krijgt de film, in tegenstelling tot ‘The Hurt Locker’, enorm veel media-aandacht. Vooral de ‘foute promotie’ van martelscènes, o.a. ‘waterboarding’, weken felle reacties los. Bigelow wordt zelfs vergeleken met Nazi-regisseur Leni Riefenstahl.

Zero Dark Thirty kan je nu bestellen op je TV en op je PC in de TV-theek in Film à la carte.

Rio collection: 

Lees meer over:

/ /