logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Met deze tips maak je een veilig wachtwoord

-

Nog steeds kiezen veel mensen ‘paswoord’, ‘123456’ of ‘abcdef’ als wachtwoord. Niet echt origineel, en zo maak je het hackers wel heel makkelijk. En dat terwijl een veilig wachtwoord maken echt niet moeilijk is. Zeker met deze tips.

Aah, ‘t internet. Het is een zee van informatie waarop het zalig surfen is. Maar zoals in elke zee moet je ook hier opletten voor gewiekste haaien en op geld beluste piraten. De kans op cybercriminaliteit kan je gelukkig zelf drastisch verkleinen. Met een sterk wachtwoord.

Gebruik ook hoofdletters en cijfers

De kans dat je een wachtwoord kan raden dat uit zes kleine letters bestaat, is 1 op 308 miljoen. Die kans lijkt heel klein, maar niet als je wachtwoord ‘azerty’ of ‘abcdef’ is. Voeg je hoofdletters en cijfers toe, dan wordt die kans al 1 op 56,8 miljard.

Hoe langer, hoe beter

Een wachtwoord van 8 letters en cijfers is langer, en dus veiliger dan een van 6. Veel sites (Mijn Telenet bijvoorbeeld) bieden de mogelijkheid om lange wachtwoorden te kiezen. Maak hier zeker gebruik van.

Varieer

Nog beter is verschillende wachtwoorden aanmaken. Als je maar één wachtwoord gebruikt voor alle sites en diensten waar je inlogt, krijgen hackers toegang tot je hele leven als ze het raden.

Geheugensteuntje

Heb je moeite om die verschillende wachtwoorden te onthouden? Kies dan voor een basiswoord dat je -afhankelijk van de site die je bezoekt- aanpast. Je laat het woord 'hond' volgen op de eerste drie letters van de site waarop je aanmeldt. Op Zalando wordt dat dan ZALHOND, op Gmail wordt dat GMAHOND. Ook hier kan je weer getallen toevoegen, of werken met kleine en grote letters om de wachtwoorden complexer te maken.

Meer tips? Die vind je op safeonweb.be. En heb je er zelf ook één, gooi het dan in de groep!

Rio collection: 

Lees meer over:

/ / /