logo_header

Telenet uit eerste hand

Menu
Category panel per category

Yelo TV & Hollywood: een medaille met twee kanten

-

Op sommige toestellen werkt de laatste upgrade van Yelo TV helaas niet. En dat ligt niet aan de app zelf, maar aan het beveiligingssysteem dat ons wordt opgelegd door de filmstudio’s. 

Doordat we samenwerken met de grote filmstudio’s (Warner Bros, Paramount, Fox...) kunnen we onder andere heel recente films en series uitzenden. Soms al een week na uitzending in Amerika. Denk maar aan Play en Play More. Dat is de ene kant van de medaille, één van puur plezier.

Maar er is ook een andere kant, één 'van moeten'. De filmstudio’s willen dat hun producten zo goed mogelijk beveiligd zijn. Wij, als afnemer, zijn het contractueel verplicht om hieraan mee te werken. En daar nijpt nu net het schoentje...

Voor de beveiliging hebben wij gekozen voor Microsoft PlayReady DRM (Digital Rights Management). Alle grote filmstudio’s staan achter dat systeem, en het wordt ondersteund door de meeste browsers en besturingssystemen.

Je las het goed: de meeste. Er zijn dus helaas ook uitzonderingen. We kregen recent meldingen van een aantal klanten bij wie de nieuwste update van Yelo TV (Yelo TV 3.1) niet meer werkte op hun tablet en smartphone. We leggen graag uit hoe dat komt.

Yelo TV op Android ‘rooted devices’

De studio’s vrezen dat er gemakkelijk kopijen van hun films en series kunnen worden gemaakt vanaf rooted en niet goedgekeurde Android toestellen. Daarom worden al deze toestellen door de Microsoft PlayReady DRM verbannen. Gebruikers krijgen dan de foutmelding “Je gebruikt een rooted smartphone of tablet, en die toestellen ondersteunt Yelo TV niet” te zien bij het openen van de Yelo TV app en hebben geen toegang tot Yelo TV. Hier kunnen wij helaas weinig aan veranderen. 

Niet goedgekeurde toestellen zijn vaak goedkopere toestellen. Om de productieprijs te drukken heeft de producent een Android versie op die toestellen gebruikt die niet gekend is of goedgekeurd werd, zodat ze niet door de ‘root check’ van DRM geraken.

Om te voorkomen dat je een smartphone of tablet koopt waarop Yelo TV niet werkt, hebben we wel een lijst aangelegd van Android toestellen die de ‘root check’ zonder kleerscheuren doorstaan. We passen die lijst regelmatig aan.

Yelo TV op iOS-toestellen

Tot en met de vorige versie van Yelo TV konden iOS gebruikers bijvoorbeeld Jailbroken toestellen gebruiken, of de Apple Airplay Mirroring & HDMI output mogelijkheid op iPhone of iPad benutten. Met de regels binnen het Microsoft PlayReady DRM kan dat vandaag helaas niet meer.

Gelukkig is er ook goed nieuws... Volgens de laatste berichten zou het gebruik van Apple Airplay Mirroring & HDMI output op iOS opnieuw worden toegestaan. En daar houden we natuurlijk rekening mee voor een volgende update.

Een juiste datum voor die update kunnen we vandaag nog niet geven, maar zodra het zover is, lees je dat hier als eerste. 

 

 

Lees meer over:

/